Maria-Riitta Mällinen

Nainen Lapista hyvinvointivaltion puolella

Biovaa’at ruokahävikkiä seuraamaan ja vähentämään

Valtuustoaloite, Rovaniemen kaupunginvaltuusto 23.1.2023

Ruokahävikkiä on hyvä vähentää edelleen ekologisista ja taloudellisista syistä. 

Yksi helppo tapa niin käyttäjille kuin kirjaajille olisi biovaaka. Järjestelmä kannustaa ja ohjaa ruokailijaa pienentämään henkilökohtaista hiilijalanjälkeään sekä auttaa ruokapalveluita hävikin hallinnassa. Biovaa’an avulla ruokahävikin mittaamisesta ja seurannasta tulisi nopeaa ja helppoa säästäen henkilökunnan aikaa, koska seuraaminen on automaattista. Automaattisuus myös vähentää virheiden määrää. 

Ruokahävikin seuraamisella ja tekemällä ruokahävikin määrä näkyväksi saadaan vähennettyä ruokahävikkiä. Se on käytössä nykyisin monissa ravintoloissa ja ammattikeittiössä, muttei Rovaniemellä. Biovaa’assa näkyy suoraan jokaisen käyttäjän lautashävikki ja annosmäärä reaaliaikaisesti. Esimerkiksi oppilas näkee heti hävikin laittamisen jälkeen grammoina jätetyn ruokamäärän. 

Biovaa’an voi ottaa käyttöön vaiheittain ja testata ensin yhdessä koulussa. 

Samassa yhteydessä on tärkeää viestiä ja neuvoa käyttäjiä hävikin vähentämisestä. 

Selvitetään biovaakojen hankkimisen ruokahävikin seuraamiseksi ja vähentämiseksi.