Maria-Riitta Mällinen

Rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu ja SDP:n puoluehallituksen jäsen.

Maria-Riitta

Olen 32-vuotias PAMin järjestöneuvoja ja pikku-Mallan äiti. Uskon hyvinvointivaltioon ja kestävien uudistusten voimaan. Saan energiaa erityislaatuisesta luonnostamme ja yhdessä asioiden viemisestä eteenpäin. Olen rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu ja Lapin sosialidemokraattien varapuheenjohtaja.

Poliitikkona unelmoin paremmasta ja puolustan tiukasti oikeudenmukaisuutta. Haluan edistää sosialidemokratian ihanteiden näkymistä päätöksissä ja ihmisten arjessa: Tasa-arvoa, solidaarisuutta ja vapautta. Pyrin tekemään päätöksiä sekä sydämellä että järjellä: Pää pilvissä, mutta jalat tiukasti maassa. Tunnen suurta kiitollisuutta siitä, että saan toimia kaupunginvaltuutettuna Rovaniemellä, sekä siitä näköalapaikasta Lapin sosialidemokraattien varapuheenjohtajana, jossa pääsen vaikuttamaan lappilaisen sosialidemokratian menestymiseen. Olen myös SDP:n puoluehallituksen jäsen.

Asun Rovaniemen Vennivaarassa luontokuvaaja-mieheni, tyttäremme ja Unto-koiramme kanssa. Työpäivinäni saan auttaa ihmisiä heidän arjessaan toimiessani Palvelualojen ammattiliitossa järjestöneuvojana.

Olen viettänyt lapsuuteni leppoisassa kyläyhteisössä Rovaniemen Muurolassa. Opin jo pienestä pitäen jakamaan asioita, kun jaoin huoneeni isosiskon kanssa. Toisaalta sain itsekin kantaa vastuuta ja olla isosisko veljelleni. Lapsuudessa suuntasimme usein etelään, Kemiin, isovanhempia ja muita sukulaisia tapaamaan. Jo pienenä opin, ettei raha kasva puussa, eikä eriarvoisuus ole luonnontila.

Lukion jälkeen kävin Oulun yliopistossa opiskelemassa kulttuuriantropologiaa, ja kulutin ahkerasti myös matkailun, saamelaisen kulttuurin ja arkeologian luentosalien penkkejä. Elämä vei. Kävin vuoden vaihdossa Budapestissa – ja näin miten erilaisia maita ja yhteiskuntia Euroopassakin on. Muutin takaisin Rovaniemelle, jossa paneuduin matkailututkimuksen opintoihin Lapin yliopistossa. Valmistuin lopulta filosofian maisteriksi Oulusta, ja olin sukuni ensimmäinen akateemikko.

Tähänastisen elämäni aikana olen saanut tehdä töitä hyvin erilaisissa paikoissa: Hesburgerin kassalla, matkailuopas-tonttuna ja tarjoilijanakin. Mieluisin kesätyöni oli kuitenkin Utsjoen Karigasniemellä, jossa olin Tilastokeskuksen haastattelijana neljänä kesänä. Samalla innostuin retkeilyn maailmasta ja ihastuin Lapin tuntureihin ja Norjan vuonoihin. Voimaa saankin hetkistä tuntureiden laeilla, kaamoksena kauniista taivaanväreistä sekä yöttömän yön ja puronsolinan ihmeistä.

Koen suurta iloa siitä, että sain asua ja elää yhden vuoden elämästäni myös Inarissa. Sain oppia pohjoissaamen kieltä, sekä ompelemaan käsin karvakengät, sisnalaukun ja tekemään omin käsin luusoljen ja sormukset. Monien elämän vaiheiden kautta olen saanut rinnalleni kulkemaan erilaisia ihmisiä, jotka virkistävät mieltäni ja haastavat ajattelemaan asioita eri näkökulmista. Elämäni suurin seikkailu oli kuitenkin kahden tunnin synnytys kotisohvalle, jonka jälkeen suuretkaan haasteet eivät tunnu niin suurilta. Eikä ikävät asiatkaan niin ikäviltä, kun pikku-Malla naurahtaa sylissä.

 

Maria-Riitta politiikassa:

Kaupunginvaltuutettu, valtuustoryhmän vpj
Lapin liiton valtuuston jäsen
SDP:n puoluehallituksen jäsen
Lapin sosialidemokraattien varapuheenjohtaja
Muurolan demareiden puheenjohtaja
Kirkkovaltuuston jäsen
Kirkkoneuvoston varajäsen