Maria-Riitta Mällinen

Ehdolla eduskuntaan Lapista numerolla 22

Budjettiriihi saatiin päätökseen, lopputulos Lapin kannalta hyvä

Budjettiriihen yksi tärkeimmistä päätöksistä on se, että kuntien koronakulut korvataan täysimääräisesti. Tästä on ennakkoon esiintynyt jonkin verran huhuja, mutta kuntien testaukseen, jäljittämiseen, karanteeneihin, potilaiden hoitoon, matkustamisen terveysturvallisuuteen sekä rokotteisiin liittyvät menot katetaan täysimääräisesti vuosina 2021–2023.

Lappilaisena olen erittäin ilahtunut, että poliisien määrärahoihin tehtiin 10 miljoonan korotus. Määrärahaa kohdistetaan nimenomaan operatiiviseen toimintaan. Näin poliisin läsnäoloa ja toimintaa voidaan turvata myös harvaan asutuilla alueilla.

Samoin pitkäaikainen tavoitteemme kaivosverosta nytkähti eteenpäin. On erittäin tärkeää, että kaivospaikkakunnille jäisi nykyistä enemmän euroja kaivostoiminnasta, koska kaivostoiminnan alkuvaiheessa kunnille tulee paljon kuluja esimerkiksi asuntojen, tiestön ja vaikkapa varhaiskasvatuspalveluiden suhteen – Samalla kun kaivostoiminta itsessään voi pahimmillaan olla hyvinkin lyhytaikaista. Kaivosverosta paikkakunnalle ohjautuvalla osuudella kunta voi turvata talouttaan.

Sosialidemokraateille on ollut tärkeää panostaa myös hyvinvointiin. Siksi koronan aiheuttaman hoivavelan taittamiseksi ja hoitotakuun toteutumiseksi osoitettiin erillinen määräraha.