Maria-Riitta Mällinen

Ehdolla eduskuntaan Lapista numerolla 22

SDP vaatii kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa

SDP julkaisi ilmasto-ohjelmansa, jonka tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen puoleentoista asteeseen. Keinot ovat herättäneet laajaa ja osin kiivastakin keskustelua, joka on valitettavasti nojannut lähinnä klikkiotsikoiden vääriin tietoihin ja ajautunut sitä myöten harhapoluille.

Närää on aiheuttanut erityisesti kirjaus polttomoottoriautoista. SDP:n tavoitteena on, että seuraavalla hallituskaudella laaditaan aikataulu uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi. Aikatauluttaminen tarkoittaa suunnitelmallista ja hallittua siirtymää, joka ei hankaloita kenenkään liikkumista, heikennä alueellista tasa-arvoa tai aseta pienituloisia huonompaan asemaan. Tämä on pitkän aikavälin tavoite, ei huomisen toimenpide.

Vähä- tai nollapäästöisiin autoihin liittyy vielä paljon kehittämisen varaa. Esimerkiksi sähköautot eivät tällä teknologialla ja infralla sovi lappilaisten tarpeisiin eikä niiden valmistaminen ole aivan kestävän kehityksen mukaista. Siksi samaan aikaan on suunnattava katseet teknologiaan, joka kehittyy nopeammin kuin koskaan, mutta vaatii myös panostuksia. Uskomme, että suomalainen osaaminen ja tuotekehitys ovat uusien tarpeiden myötä tulevaisuudessa kysytympiä kuin koskaan.

Selvää on, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii kunnianhimoista politiikkaa. Tärkeintä on, ettemme vain levitä käsiämme ja toivo parasta vaan uskallamme unelmoida yhteiskunnasta, joka on samaan aikaan päästötön, toimiva ja hyvinvoiva. Siihen pääseminen vaatii suuria, mutta harkittuja toimenpiteitä.

Maria-Riitta Mällinen
Anni Koivisto