Maria-Riitta Mällinen

Nainen Lapista hyvinvointivaltion puolella

Valtuustoaloite: Palkallinen vapaapäivä 50- ja 60-vuotta täyttäville

“Rovaniemen kaupunki on houkutteleva työnantaja. Työhön motivoitunut ja osaava henkilöstö kehittää aktiivisesti osaamistaan. “ linjataan Rovaniemen kaupunkistrategiassa. Linjaus vaatii myös tekoja.

Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES:ssä on sovittu, että 50 tai 60 vuotta täyttävät saavat juhlapäivän vapaaksi, jos se sattuu päivälle, jolloin olisi töissä. Jos juhla sattuu vapaa päivälle, ei ylimääräistä vapaapäivää saa. 

Työpäiväksi sattuvat 50- ja 60-vuotispäivät, oma vihkiäispäivä, parisuhteen rekisteröimispäivä, aviopuolison, rekisteröidyn parisuhteen osapuolen, vanhemman, lapsen, veljen ja sisaren hautajaispäivä (siunauspäivä) sekä asevelvollisuuslain mukainen kutsuntapäivä ovat palkallisia vapaapäiviä.”

Työehtosopimuksilla sovitaan työehtojen minimitaso, ja aina voi sopia tai tehdä paremmin. Kaupungin tulisi profiloitua hyvänä työnantajana ja myöntää ylimääräisen vapaapäivä kaikille, riippumatta työpäivän sijainnista. Vapaapäivä on pieni asia kaupungille, mutta iso asia työntekijälle. Kyse on myös tasa-arvosta, koska työntekijät itse eivät voi vaikuttaa työvuorolistoihin eli päättää osuuko työpäivä syntymäpäivään. 

Rovaniemen kaupunginvaltuustossa
10.5.2021