Maria-Riitta Mällinen

Nainen Lapista hyvinvointivaltion puolella

Kutsun Lapin Keskustan yhteistyöhön

Politiikkaa tehdään muodostamalla omia tavoitteita ja keinoja ongelmien ratkaisuun. Ihanteellisesti erilaisista tavoitteista keskustellaan yhdessä rakentavasti ja ratkaisukeskeisesti – Ei syyttelemällä toisia, etenkään yksittäisiä henkilöitä lehtien palstoilla poliittisia irtopisteitä keräten. Jokainen päätöspöydissä istuva pystyy vaikuttamaan asioihin, näin siis myös hallituspuolue Keskusta. Samoin jokaisen päätöksentekoon osallistuvan tulee kantaa vastuunsa, myös siitä, jos asiat eivät luista.

Lapin Keskustan haihattelu ministeri Krista Kiurun erottamiseksi on vastuuton esitys koronakriisin keskellä. Meillä on globaali terveyskriisi: Terveyttä ja henkeä, sekä taloutta ja toimeentuloa uhkaava pandemia. Fakta on se, että Suomen hallitus on tehnyt vaikeassa tilanteessa parhaansa. Olemme Euroopan ja maailman kärkeä siinä, miten hyvin koronavirus on saatu pidettyä aisoissa. Toisaalta taloutemme ei ole ottanut niin paljon osumaa kuin muualla.

Tarvitsemme matkailuun Eurooppatason kriteerejä ja päätöksiä: yhteisiä testikäytäntöjä ja karanteenien pituuksia. Meidän luotava aikaa kestävä malli, joka toimii myös ensi vuonna ja tulevissakin poikkeusoloissa. Ulkoministeriön selvityksen mukaan matkailun lähtömaiden rajoitukset ovat yhtä lailla este kansainväliselle matkailulle kuin omatkin rajoituksemme.

Me lappilaiset sosialidemokraatit olemme nähneet paljon vaivaa siihen, ettei Länsi-Pohjan synnytykset jäisi ilman lupaa. On tärkeää, että lupa myönnettäisiin yli soteuudistuksen niin, että seuraavan luvan hakee uusi järjestäjä, yhteinen Lapin hyvinvointialue.