Maria-Riitta Mällinen

Ehdolla eduskuntaan Lapista numerolla 22

Terveys on jokaisen oikeus, riippumatta lompakon paksuudesta

Kävin 21.9. Lapin SPR:n järjestämässä Kuka kuuntelee leipäjonon köyhää -tilaisuudessa. Vaikka ylijäämäruokaa on järkevä jakaa eteenpäin, emme voi hyväksyä sitä, että niin monella ei riitä raha ruokaan. Jokaisen meistä on syötävä ja liian monen vaikea elämäntilanne ei ole tilapäinen vaan jatkuu vuosia.

Ratkaisuja ongelmaan on monia: Tarvitsemme ennaltaehkäisyyn ja hyvinvoinnin edistämiseen panostamista. Tarvitsemme velkaneuvontaa ja yksilöllistä ohjausta. Tarvitsemme kauaskantoisia ratkaisuja ja rakenteisiin puuttumista, mutta jokainen apua tarvitseva pitää pystyä kohtaamaan yksilönä.

Hallituksen päätös päivähoitomaksujen alentamisesta ja pitkän aikavälin tavoite maksuttomuudesta vähentävät lapsiperheköyhyyttä. Hallitus on myös päättänyt alentaa asiakasmaksuja sosiaali- ja terveyspalveluissa. Maksuttomuus laajenee niin, että se koskee jatkossa esimerkiksi perusterveydenhuollon hoitovastaanottoja, alle 18-vuotiaiden poliklinikkakäyntejä ja HIV:n ehkäisyyn tarkoitettua lääkitystä.

Lisäksi asiakasmaksuja kohtuullistetaan niin, että maksut alenevat noin miljoonalla suomalaisella. SDP:n johdolla tehdään siis inhimillisiä päätöksiä, joilla edistetään ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.

Suomalainen terveydenhuolto on yksi maailman parhaista, ja se on toteutettu laajalti julkisen sektorin toimesta. On tärkeää, että se on kohtuuhintaista asiakkaille, sillä terveys on jokaisen oikeus, riippumatta siitä kuinka paksu lompakko on.