Maria-Riitta Mällinen

Nainen Lapista hyvinvointivaltion puolella

Maria-Riitta

Olen Maria-Riitta Mällinen, 37-vuotias hyvinvointivaltion puolustaja.

En ole koskaan tykännyt olla ehdolla vaaleissa ja itsensä korostamisesta, mutta haluan paremman maailman. Haluan muuttaa maailmaa ja tehdä ihmisten arjesta hiukan parempaa. Minua ohjaavat arvot: tasa-arvo, solidaarisuus ja vapaus.

Perheeseeni kuuluvat luontokuvaaja-mieheni, tyttäremme ja Unto-koira. Työpäivinäni saan auttaa ihmisiä heidän arjessaan toimiessani Palvelualojen ammattiliitossa järjestötoimitsijana.

Olen viettänyt lapsuuteni leppoisassa kyläyhteisössä Muurolassa. Opin jo pienestä pitäen jakamaan asioita, kun jaoin huoneeni isosiskon kanssa. Toisaalta sain itsekin kantaa vastuuta ja olla isosisko veljelleni. Lapsuudessa suuntasimme usein etelään, Kemiin, isovanhempia ja muita sukulaisia tapaamaan. Jo pienenä opin, ettei raha kasva puussa, eikä eriarvoisuus ole luonnontila.

Nuorempana en ollut mikään lukutoukka enkä kympin oppilas. Motivaatio oppimiseen on kasvanut pikku hiljaa – ja vasta yläasteen lopulla seiskat vaihtuivat kasiin. Päädyin kuitenkin Muurolan lukioon ja siitä yliopistoon. Vasta yliopistossa innostuin oppimisesta todenteolla, koska sain keskittyä siihen, mikä itseä kiinnosti eniten.

Kävin Oulussa opiskelemassa kulttuuriantropologiaa, ja kulutin ahkerasti myös matkailun, saamelaisen kulttuurin ja arkeologian luentosalien penkkejä. Elämä vei. Kävin vuoden vaihdossa Budapestissa – ja näin miten muualla eletään ja aloin arvostaa entistäkin enemmän pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Muutin takaisin Rovaniemelle, jossa paneuduin matkailututkimuksen opintoihin Lapin yliopistossa. Valmistuin lopulta filosofian maisteriksi Oulusta, ja olin sukuni ensimmäinen akateemikko.

Näin pienituloisen perheen seiskan tytöstä tuli maisteri.

Tähänastisen elämäni aikana olen saanut tehdä töitä hyvin erilaisissa paikoissa: Hesburgerin kassalla, matkailuopas-tonttuna ja tarjoilijanakin. Mieluisin kesätyöni oli kuitenkin Utsjoen Karigasniemellä, jossa olin Tilastokeskuksen haastattelijana neljänä kesänä. Samalla innostuin retkeilyn maailmasta ja ihastuin Lapin tuntureihin ja Norjan vuonoihin.

Yliopistosta valmistumisen jälkeen en päässyt heti töihin, vaan olin työttömänä pidempään. Jotain oli pakko tehdä – ja lähdin opiskelemaan pohjoissaamea. Koen suurta iloa siitä, että sain asua ja elää yhden vuoden elämästäni myös Inarissa. Sain oppia pohjoissaamen kieltä, sekä ompelemaan käsin karvakengät, sisnalaukun ja tekemään omin käsin luusoljen ja sormukset.
Elämäni suurin seikkailu oli kuitenkin dramaattinen kahden tunnin synnytys kotisohvalla. Enää suuretkaan haasteet eivät tunnu niin suurilta. Eikä ikävät asiatkaan niin ikäviltä, kun pikku-Malla naurahtaa sylissä.

Maria-Riitta politiikassa:

  • Lapin Sosialidemokraattien puheenjohtaja
  • Kaupunginvaltuutettu Rovaniemellä
  • Aluevaltuutettu Lapin hyvinvointialueella, valtuustoryhmän pj
  • Lapin liiton hallituksen jäsen
  • SDP:n puoluehallituksen jäsen
  • Muurolan demareiden puheenjohtaja