Maria-Riitta Mällinen

Nainen Lapista hyvinvointivaltion puolella

Hoitotakuulla oikea-aikaisuutta sosiaali- ja terveyspalveluihin

Oletko sie yrittänyt saada terveyskeskuksesta varattua aikaa siinä onnistumatta? Miekin olen yrittänyt saada sairaalle lapselle aikaa hoidontarpeen arviointiin, mutta en päässyt puhelinlinjalla läpi.

Terveydenhoito ja sen puhelinpalvelut ovat korona-aikana kuormittuneet ymmärrettävästikin, mutta kun jossain vaiheessa – toivottavasti pian – palaamme koronanjälkeiseen, normaalimpaan aikaan, niin terveydenhoidon jonojen purkamiseen on panostettava voimallisesti. Tarvitsemme sosiaali- ja terveyspalveluihin hoitotakuun.

Hoitotakuu tarkoittaa sitä, että kiireettömään hoitoon tulee päästä viikossa, kiireelliseen välittömästi. Sote-keskukseen tulee saada yhteys puhelimitse tai sähköisesti ilman pitkiä jonotusaikoja tai esteitä. Ihmisten tulee saada tarvitsemaansa hoitoa oikeaan aikaan ilman kuukausien jonottamista.

Hoitotakuun toteuttaminen parantaa merkittävästi ihmisten hyvinvointia, sillä nopealla hoitoonpääsyllä voidaan estää vaivojen pitkittymistä ja ehkäistä terveysongelmien ja sosiaalistenkin ongelmien kertymistä. Oikea-aikainen hoito on myös yhteiskunnan etu, koska avunsaannin pitkittyessä ja ongelmien kertaantuessa kustannukset kasvavat, ja esimerkiksi työkyvyttömyyden riski kasvaa.

Sosialidemokraateille 7 päivän hoitotakuu sosiaali- ja terveyspalveluissa on tärkeä tavoite. Hoitotakuu etenee jo tällä hallituskaudella vaiheittain – budjettiriihessä hallituspuolueet sopivat hoitotakuun rahoituksesta. Hallitus on antanut esityksen lakimuutoksista, ja sen on tarkoitus astua voimaan 1.4.2023. Lapin hyvinvointialueen on oltava etunojassa lain ottamisessa käytäntöön.