Maria-Riitta Mällinen

Lapin Demareiden puheenjohtaja, aluevaltuutettu ja kaupunginvaltuutettu

Puheenjohtajan terveiset puoluekokouksesta

SDP:n 46. puoluekokous on takanapäin. Valovoimainen pääministeri Sanna Marin valittiin uudeksi puheenjohtajaksi. Puoluesihteerinä puolestaan jatkaa visionäärisen puheen pitänyt Antton Rönnholm.

Puoluekokousta voi pitää historiallisena myös sen vuoksi, että siellä hyväksyttiin vahvasti tulevaisuuteen linjaavia asiakirjoja. Periaatejulistusta on valmisteltu pitkään, ja edellisessä puoluekokouksessa se palautettiin valmisteltuun. Valmistelu ja keskustelu on tuottanut tulosta – uusi periaatejulistus saatiin päätettyä. Ja vielä sellainen paperi, joka kestää aikaa. Periaatejulistuksen otsikko kuvaa hyvin sen sisältöä: Yhdessä kestävään maailmaan.
Toinen merkittävä tulevaisuusasiakirja on poliittinen ohjelma, jossa on tavoitteet ja toimenpiteet periaatejulistuksen visioon. Poliittisessakin ohjelmassa kurkotetaan 2030-luvulle ja sen yli. Meille lappilaisille tärkeitä linjauksia ovat mm. koko Suomen elinvoiman vahvistamisesta ja ilmastotavoitteiden toteuttaminen oikeudenmukaisella siirtymällä niin alueellisesti kuin sosiaalisesti. Yhtään aluetta tai ihmistä ei tulla jättämään yksin ilmastotavoitteita vietäessä maaliin. Yksittäisen kuluttajan syyllistämisen sijaan meidän on tehtävä rakenteellisia, suuria yhteiskunnallisia muutoksia, esim. verotukseen.

Koulutuksen osalta merkittäviä linjauksia ovat oppivelvollisuuden pidentäminen sekä varhaiskasvatuksen maksuttomuus. Niin kuin perusopetuksessa yksityisten toimijoiden osalta niin myös varhaiskasvatuksessa – yksityisten palveluntuottajien voitontavoittelu ei ole sallittua. Voitontavoittelun kohtuullistaminen tulee tehdä myös sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Hyvinvointivaltion rahoitus turvataan verotuksella. Verotusta tulee uudistaa siirtymällä työn verotuksesta omaisuuden verotukseen. Samalla veronkierto tulee estää veropohjaa tiivistämällä. Kun hyvinvointivaltion rahoitus on kestävällä pohjalla, voimme vaatia ja toteuttaa laadukkaat julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

Me sosialidemokraatit olemme sitoutuneet hyvinvoinnin lisäämiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen. Tätä työtä tehdään määrätietoisesti hallituksessa poikkeusoloista huolimatta.

Lapin sosialidemokraattien henkilötavoitteet menivät maaliin. Puoluehallituksessa jatkaa allekirjoittanut. Puoluevaltuustoon valittiin Pekka Tiitinen Kemistä ja Anni Koivisto Utsjoelta, sekä varaedustajiksi Markku Harju Kemijärveltä ja Satu Honkonen Sodankylästä.
Puoluekokouksen yksi henkeäsalpaavimmista hetkistä oli kunniajäsenten kutsuminen. Lapista kunniajäseniksi kutsuttiin Matti Pajunen ja Hilkka Värn.

Valitettavasti kunniajäsenet eivät pystyneet osallistumaan kokoukseen koronan vuoksi, mutta heistä näytettiin kunnioitusta herättävä video, joka päättyi meidän lappilaiseen kunniajäseneen. Samoin heille esitettiin kaunis runo ja työväenlaulu. Lämmin kiitos Matille ja Hilkalle liikkeen eteen tehdystä pyyteettömästä työstä. Puoluesihteerin sanoin: Me seisomme jättiläisten harteilla.

Maria-Riitta Mällinen,
Puheenjohtaja
Lapin Sos.dem. piiri ry