Maria-Riitta Mällinen

Ehdolla eduskuntaan Lapista numerolla 22

Palveluita voidaan parantaa pienilläkin teoilla

Useimmiten kehut ja kiitokset jäävät sanomatta, kun taas kritiikkiä on helppo antaa. Tämä koskee varsinkin julkisia palveluita ja niiden toimivuutta. Me haluamme kiittää Rovaniemen kaupunkia veronmaksajien tuella tarjotun palvelun kehittämisestä asiakasystävälliseksi, joustavaksi ja kokonaisvaltaiseksi – ja vieläpä aika yksinkertaisella tavalla.

Olemme molemmat käyneet hammaslääkärissä Piekkarilla ns. joustoajalla. Aika annetaan etukäteen tunnin tarkkuudella ja se tarkentuu puolta tuntia ennen varauksen alkamista tekstarilla. Tässä palvelussa asiakas on keskiössä ja työntekijät kiertävät eri hoitohuoneiden välillä sen mukaan, mitä toimenpiteitä kunkin asiakkaan hoitaminen vaatii. Työntekijät kirjaavat järjestelmään missä huoneessa milloinkin ovat ja kenen ammattitaitoa vielä tarvitaan kunkin asiakkaan hoitoon.

Ihmettelimme yhdessä tämän hoitomuodon sujuvuutta: asiakas istuu tuoliin, hammaslääkäri tarkastaa hampaat ja kutsuu seuraavaksi paikalle suuhygienistin, jos sellaiselle on tarvetta. Ainakin meille kaikki tarvittavat hoidot tehtiin samalta istumalta: tarkastus, röntgen, reikien paikkaus tai pudonneen paikan korjaus ja vielä hammaskiven poisto. Samalla tarjottiin kullanarvoisia ohjeita parempaan hammashoitoon kotona.

Tämä hoitomuoto on poistanut pitkät hammaslääkärijonot kaupungista. Se säästää kaupungin rahaa kun lääkärien ja hoitajien työaikaa ei kulu uuden asiakkaan odotteluun. Piekkarin toiminta on loistava esimerkki keskitetystä palvelusta, joka toimii ja säästää kuntalaisten rahaa. Koska Rovaniemen kaupungin taloustilanne on tiukka, tulisi vastaavia keinoja hakea myös muihin kaupungin palveluihin – haastammekin kaikki keksimään vastaavia ideoita myös muihin palveluihin.

Maria-Riitta Mällinen
Saara Koikkalainen