Vilskettä valtuustossa

Valtuuston kokousta edelsi valtuustoseminaari, jossa aiheena oli strategia ja talousarvio. Aamulla kuulimmekin inspiroivia puheenvuoroja, jotka olivat oivallisia lähtöalustoja ryhmätöille. Meidän aiheena oli Rovaniemen tunnettuus ja profiili. Vilkkaan keskustelun lomassa otimme johtotähdeksemme ajatuksen Rovaniemi arktisena pääkaupunkina. Rovaniemi on jo nyt Lapin pääkaupunki, mutta sijainti ja osaaminen kertovat myös laajemmasta kontekstista. Pidimmekin tärkeänä vahvuuksien tunnistamista ja vahvistamista. Ryhmässä vahvuuksiksi nousivat puhdas luonto, turvallisuus ja luottamus, Joulupukki, sijainti ja saavutettavuus, osaaminen ja koulutus sekä täyden palvelun kaupunki. Nostin myös esille väestörakenteen muutoksen haasteeseen ratkaisun: pidämme kiinni muualta tulleista ja paikkakuntalaisista opiskelijoista sekä nuorista yleisesti. Rovaniemi Suomen parhaaksi opiskelijakaupungiksi oli yksi teemoistani, joten oli mukava päästä aidosti tekemään työtä teeman puolesta.

Valtuuston kokous alkoi hiljaisella hetkellä toverin muiston kunnioittamiseksi. Menetettyä ihmistä ei voi saada takaisin ja poissa olon kyllä huomasi. Kokous kuitenkin eteni omia omiaan. Hallinto- ja johtosäännön käsittely oli pitkä: Äänestimme jopa siitä tulisiko se palauttaa valmisteluun. Mielestäni kuitenkin oli oleellista hyväksyä asiakirja, jotta toiminnalle on raamit. Lisäksi saimme päätösesitykseen kirjauksen hallinto- ja johtosäännön arvioimisesta vuoden 2014 lopussa. Muutokset vaativat rohkeita päätöksiä, mutta samaan aikaan on oltava valmis muuttamaan kurssia, jos tilanne osoittautuu mahdottomaksi.

Kinkkisin asia valtuuston kokouksessa oli kaavoituksen jakaminen kahtia. Kuitenkin sorvattiin kompromissi, jossa määriteltiin tarkkaan mitkä kaavat sisältyvät mihin. Näin ohituskaistaa ei ole todellisuudessa tai se on hyvin rajallinen.

Rovaniemi on nyt esimerkkikunta lähidemokratian saralla. Aluelautakunnille siirrettiin valtaa, vastuuta ja tehtäviä palveluiden tuottamisesta. Toki pääasiallinen vastuu säilyy toimialalautakunnilla. Todellisen vastuun siirtäminen onkin tärkeää, jotta aluelautakunnat eivät jää vain keskustelukerhoiksi, joilla ei ole todellista valtaa alueensa asioihin. Silti toimintatapa on niin uusi, että tarkkaavaista seurantaa tarvitaan. Sitä kautta kehitetään edelleen toimintatapoja ja sitä kuuluisaa demokratiaa.

Muurolassa järjestetään avoin keskustelutilaisuus, Juttutupa, aluelautakuntien roolista ja demokratian lisäämisestä. Kaikki ovatkin tervetulleita mukaan keskustelemaan 5.11. klo 18 koulujen auditorioon!

Lisätietoa täältä.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *