Tuloeroja pienemmäksi oikeudenmukaisella verotuksella

Julkaistu Lapin Kansassa 16.1.2015

Kokoomuksen ministeri Petteri Orpo on esittänyt, että verotuksen progressiota tulisi purkaa (LK 6.1.).

Verotuksesta progressiivisia ovat erityisesti tuloverot, mutta myös kuntavero ja pääomavero ovat hienoisesti progressiivisia. Verotuksen progression purkaminen johtaa tasaveron lisääntymiseen. Silloin kaikki maksavat veroa saman verran. Ja tämä käytännössä kirpaisee suhteessa enemmän pienituloisia.

Verotuksen progressio takaa sen, että jokainen maksaa veroja maksukykynsä mukaan. Tämä on yksi oikeudenmukaisimmista tavoista tasata tuloeroja.

Pienet tuloerot ovat hyvinvointiyhteiskuntamme elinehto: pienet tuloerot lisäävät tasa-arvoa, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Kansainvälisesti on todettu, että niissä yhteiskunnissa, joissa on pienet tuloerot, suurin osa väestöstä voi paremmin. Suuret tuloerot puolestaan lisäävät sosiaalisia haasteita ja terveysongelmia. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi valtion menot kasvavat.

Pitkäaikainen tuloerojen kasvu on juuri saatu pysäytettyä, osittain sosialidemokraattien ansiosta. Ei todellakaan ole järkevää muuttaa tätä suuntaa.  Verotuksen kokonaisvaltaista progressiota tulisi enemmin lisätä kuin purkaa. On muistettava, että yhteiskunnan hyvyyttä mitataan sillä, miten se kohtelee heikoimmassa asemassa olevia.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *