Tiistaipäivän mietintää matkailun nurjapuolista

Olen kesän aikan kirjoitellut gradua. Olen miettinyt missä vaiheessa meidän yhteiskunta on muuttunut sellaiseksi paikaksi, jossa kaihdetaan rajoja. Tarkoitan sellaisia rajoja kuten sääntöjä ja kieltoja miten saa ja miten ei saa toimia. Jos esimerkiksi tiedetään, että saamelaiset eivät tykkää yhtään siitä, että suomalainen käyttää lapin pukua ilman yhteyttä saamelaisuuteen, miksi suomalaiset edelleenkin matkailupalveluissaan sitä käyttävät? Samalla todetaan, että meillä on oikeus eikä voi kieltääkään – eihän me eletä Neuvostoliitossa.

Tietysti toisten mielestä asiassa ei ole mitään ihmeellistä – kyse on kansallispuvusta muiden joukossa. Mutta tuleeko silloin ajatelleeksi niitä jotka vuodesta toiseen katselevat, kun puku puetaan väärin ja sen päällä esiinnytään falskisti?

Vuosi sitten olin ylioppilaskunnan vuosijuhlilla, joka pidettiin porokartanossa. Pihalla oli poroja ja vieraana toimi joulupukki. Tarjoilijoina olivat luonnollisesti lapin pukuun verhoutuneet naiset. Ja miten lapin puku liittyy tähän kuvioon? Milloin saamelaisuus on linkitetty joulupukkiin ja joulumatkailuun?

On vähintäänkin kyseenalaista toimintaa linkittää satuja ja todellisia kulttuureja, erityisesti alkuperäiskulttuureja. Nämä yhteisöt, joiden elementtejä käytetään eivät useinkaan hyödy taloudellisesti tilanteesta. Ja samalla kulttuuri yhdistetään, johonkin mihin se ei kuulu ja luodaan uusia stereotypioita.

Kyllä Rovaniemen matkailu pärjää ja porskuttaa ilman saamelaisuuden hyväksikäyttöä. Onhan täällä edelleenkin ne totut ja joulupukki. Unohtamatta ihan suomalaista kansanperinnettä. Ehkä olisikin toivottavaa, että hyödynnetään sitä paikalliskulttuuria tai luodaan ihan uusia juttuja.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *