Tasapainoillen kohti parempaa huomista

7393679920_ef697dd05a_o

Uusi hallitus on aloittanut toimintansa ja minihallitusneuvottelut käyty. Vaikka velan pienentäminen siirtyi, kasvupaketin ansiosta kokonaisuus on hyvä. Julkinen talous toimii eri tavalla kuin kotitalous. Alijäämä voi olla hyväksyttävää, jos se tarkoittaa investointeja ja elvytystä.

Kasvupaketin kautta voidaan luoda uutta kasvua ja työllisyyttä Suomeen, ja Lappiin. Infrahankkeet ovat hyviä ja kasvua luovia, mutta on oltava hyvin tarkkana, jotta niiden kautta työllistetään myös suomalaisia, työehtosopimuksia noudatetaan, ja hankkeet hyödyttävät myös aluetaloutta.

Lapin näkökulmasta yksi onnistuneimmista päätöksissä oli yritysten edustusmenojen verovähennysoikeuden palauttaminen, jolla on suuri merkitys erityisesti matkailu- ja ravintola-alalle. Pienyrittäjien ja itsensä työllistävien aseman parantaminen luo myös uusia toimintaedellytyksiä ja tukea kohdistetaan oikeasti sitä tarvitseville.

Oppivelvollisuuden pidentäminen on aikamme tärkeimpiä koulutuksellisia ja tasa-arvoa luovia uudistuksia. Täsmätoimien tehottomuus on jo vuosien varrella nähty. Nyt on aika tehdä suurempi muutos, joka ottaa kopin kaikista nuorista. Nuorten syrjäytymisen ennalta ehkäisyyn tarvitaan toimivaa ja inhimillistä perhe- ja talouspolitiikkaa, koulutuksellista uudistamista unohtamatta.

Inhimillinen arki tarkoittaa myös kaikenlaisen työn laadun parantamista. Palkkatyön ulkopuolella tehty työ on yhtä arvokasta kuin palkkatyö. Palkkatyön on oltava tahdottua pätkätyötä, yhteisöllistä ja riittävästi korvattua rahallisesti. Työtä ei saa tehokkuuden nimissä lisätä liikaa eikä kiusaamista saa sallia. Kaikista ikävinkin työpaikka on oltava hyvä ja inhimillinen.

Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa ja Demokraatissa

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *