Tasa-arvoa työelämään

Tasa-arvo on minulle tärkein poliittista päätöksentekoa ohjaava arvo. Tasa-arvo on vastakohta eriarvoisuudelle, hierarkioille ja rakenteille, joita on paljon meidänkin Suomessa.  Tasa-arvo vapauttaa ja takaa inhimillisen arjen. Tasa-arvoa uupuu vielä vähemmistöjen ja alkuperäiskansojen asemassa, ja jopa yksinelävien verovähennyksissä. Eriarvoisuus on näkyvää jopa terveyspalveluissa. Suuret tuloerot luovat eriarvoisuutta.

Naisten ja miesten välinen huono palkkatasa-arvo on epäkohta, joka on Suomessa erittäin laajasti tiedostettu, mutta tilanne polkee paikallaan.  Tilanteen muuttumattomuus kuvastaa, kuinka syvällä asenteissa ja rakenteissa epätasa-arvo on. Suomessa on Pohjoismaiden sukupuolisesti jakautuneimmat työmarkkinat – on ns. naisten ja miesten aloja. Vaikka naiset ovat usein korkeammin koulutettuja kuin miehet, se ei ole vaikuttanut naisten palkkakehitykseen. Seuraavaan hallitusohjelmaan onkin kirjattava kattava työelämän tasa-arvo-ohjelma. Lisäksi seuraavassa keskitetyssä palkkaratkaisussa on huomioitava tasa-arvon näkökulmat.

Yksi ratkaisu olisi vanhemmuuden kustannusten tasapuolinen jakautuminen. Tämä voitaisiin ratkaista siten, että jokainen työntekijä maksaa sairausvakuutusmaksullaan vauvakustannuksia. Lisäksi palkkausjärjestelmiin tarvitaan lisää avoimuutta ja vertailevuutta. Usein naisen palkka jää pienemmäksi jo ensimmäisissä palkkaneuvotteluissa – ja kerran jäätyään jälkeen, laahaa palkkataso alempana koko työuran. Me naiset tarvitsemme lisää rohkeutta vaatia ja miehet tarvitsevat enemmän rohkeutta olla kotona.

Vaikka miehet osallistuvat tänä päivänä paljon lastenhoitoon, edelleenkin pääasiallisen vastuun kantaa nainen. Usein päätökseen vaikuttaa taloudellinen tilanne. Koska miehen palkka on usein korkeampi kuin naisen, on järkevämpää, että nainen hoitaa lasta kotona. Mutta entä jos naisten aloja arvostettaisiin yhtä paljon kuin miesten ja palkat olisivat korkeampia? Entä jos vanhempainvapaajärjestelmää uudistettaisiin 6+6+6-mallin mukaisesti ja huomioidaan kaikenlaiset perheet?

Tasa-arvon päivä on tänään 19.3. Nyt on aika siirtyä puheista tekoihin ja poistaa ilmiselvät epäkohdat.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *