Suomen menestys kiinni koulutuksesta ja sivistyksestä

Viime aikoina on keskusteltu yliopistokoulutuksen hyödyistä elinkeinoelämälle (esim. LK 11.2., 13.2.). Lisäksi teknologiateollisuuden etujärjestö on vaatinut yliopistojen määrän karsimista puoleen, jolloin Suomeen jäisi vain seitsemän ”huippu-yliopistoa”.

Näissä näkemyksissä ei ymmärretä, että yhteiskuntaa ja pitkällä jänteellä myös elinkeinoelämää hyödyttää parhaiten alueellisesti kattava korkeakouluverkosto, jolloin osaaminen, tutkimus ja tietotaito ovat laaja-alaisia. Jos panostetaan vain muutamiin ”huippuyksiköihin”, näivettää se väistämättä paitsi alueellista kattavuutta, myös helposti sellaisia perustieteitä ja perustutkimusta, joilla ei välttämättä heti mitattavaa hyötyä elinkeinoelämälle.

Suomen menestys pohjaa väestön hyvään koulutustasoon. On keskeistä, että meillä on toimiva polku peruskoulusta toiselle asteelle, ja kattava ammattikorkeakoulu- ja yliopistoverkosto. Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu eivät ole tärkeitä vain Meri-Lapille ja Rovaniemelle, joissa niiden toimipisteet sijaitsevat, vaan niillä on merkitystä koko Lapin tulevaisuuden ja elinvoiman kannalta. Jo nyt on vaikea löytää työvoimaa niiltä aloilta, johon ei ole mahdollista kouluttautua Lapissa.

Korkeakoulujärjestelmämme alueellisesta kattavuudesta ja korkeasta laadusta tulee pitää kiinni. 19.4. sinulla on mahdollisuus valita, mihin suuntaan koulutuspolitiikkaa viedään. Itse lupaan olla puolustamassa laadukasta ja kaikille saataville olevaa koulutusta aina peruskoulusta toiselle asteelle ja korkeakouluihin.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *