Ruskaa ja raskaita päätöksiä

IMG_0124

Viikko vierähti ruskaretkellä Muoniossa ja Kilpisjärvellä. Ulkoilun ja ruskan ihastelun lisäksi tein gradua, joka etenikin toivotulla tavalla. Ehkä se komea tunturimaisema saa ajatukset rullamaan oikealla tavalla. Arkeen palaaminen sujuikin sitten vähintään yhtä rivakasti. Tänään oli kolme tuntia kestävä vapaa-ajanlautakunnan kokous, jossa ei todellakaan ollut helppoja valintoja tarjolla. Käsiteltävänä oli liikunnan ja nuorison osalta ”talouden tasapainottamissuunnitelma” eli meidän oli linjattava, mistä lautakunnan mielestä tulee säästää.

Ainahan sitä haluaa pitää omastaan kiinni, mutta erityisen vaikeaa säästäminen on, kun se kohdistuu nuoriin ja liikuntaan, koska nämä palvelut ovat juuri niitä ennaltaehkäiseviä! Liikkumavaraa kuitenkin on – pystyttiin säilyttämään lapsiin, nuoriin ja iäkkäisiin liittyvät liikuntapalvelut nykyisellä tasolla, kun vyön kiristys tuntuu eniten työssäkäyvässä väestössä.

Enemmänkin keskustelua herätti Jope:n (joustava opetus) leikkaus – 52 000 euroa. Kyse kun on koulutuslautakunnan kanssa yhteistyössä toteutetusta palvelusta, jonka nuoriso-ohjaajan palkan vapaa-ajanlautakunta on kustantanut. Vastaehdotuskin tehtiin, mutta se kaatui harmillisesti äänin 5-6. Toivotaan, että koulutuslautakunta ei myöskin leikkaisi samasta kohteesta, sillä vaikka kyse ei olekaan lakisääteisestä palvelusta, niin se on kuitenkin tärkeää ennaltaehkäisevää toimintaa. Me teimme lautakuntana oman ehdotuksemme, mutta lopulliset numerot lyödään lukkoon valtuustossa.

Mutta ei kokoustaminen onneksi ollut pelkkiä ikäviä päätöksiä vaan keskustelimme mm. Väylä-hankkeesta, joka yhdistää SoMe:n, taiteen ja markkinoinnin kaupunkikuvassa sekä uudenaikaisesta nuorisotilasta, joka toivottavasti saa myös valtuuston siunauksen. Tässäkään taloudellisessa tilanteessa emme voi vain suojella olemassa olevaa ja olla investoimatta tulevaisuuteen – varsinkin, kun se tarkoittaa monipuolisempia ja matalamman kynnyksen nuorisopalveluita. Harrastus, kerhotoiminta, kulttuuri ja terveys  – kaikki saman katon alla, voiko enää paremmasta unelmoida!

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *