Puheenvuorot SDP:n 44. puoluekokouksessa

Poliittinen tilannekatsaus ja vasemmiston tulevaisuus

20140510_103332

Toveri puheenjohtaja, puoluekokousväki, rakkaat toverit

Olen iloinen, että puoluekokoukseen on luotu mahdollisuus käydä keskustelua vasemmiston, meidän tulevaisuudesta.

Tutkimusten mukaan nykyinen sukupolvi on ensimmäistä kertaa pitkään, pitkään aikaan sellainen, joka syntyy vanhempiaan heikompaan yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Nyt viimeistään on herättävä siihen, että olemme menossa kohti todella rikkaiden ja köyhien yhteiskuntaa. Eikä tätä trendiä merkittävästi kääntäviä päätöksiä ole tehty. 1990-luvun laman leikkauspäätöksien laskua maksamme nyt karvaasti, mutta silti uusia heikennyksiä tehdään. Rakkaat toverit, vaikuttaa siltä, että aate on jäänyt taka-alalle. Aivan kuin aate on alistettu kulloisellekin taloudelliselle tilanteelle.

Hyvät toverit, aatteenpalo on herätettävä uudelleen niin iäkkäämmässä kuin nuoremmassakin väessä. Uskoakseni useimmat meistä ovat liittyneet tähän puolueeseen sen vuoksi, että he haluavat vaikuttaa tulevaisuuden suuntaan ja luoda omalta osaltaan parempaa maailmaa.

Mutta annetaanko siihen mahdollisuutta? Vai onko vasemmisto niin kriisissä, ettei siihen enää pystytä? Olemmeko antaneet pikkurillin mukana koko käden kapitalismille, eikä vaihtoehtoja enää nähdä? Nouseeko aina ankeuttajan käsi, joka toteaa ”ei tule onnistumaan”?

Juuri me vasemmisto olemme kansainvälinen liike. Se on vahvuutemme ja mahdollisuutemme. Me voimme yhdessä muiden kanssa muuttaa kaiken. Mutta se edellyttää suurta muutosta: Olemme jo nähneet mitä kapitalismi saa aikaan. Olemme jo nähneet mitä ns. vapaa valinta ja vapaa kauppa saavat aikaan ilman juuri minkäänlaista säätelyä ja ohjailua. Olemme jo nähneet kenen selkärangasta ja hyvinvoinnista se maksetaan.

Tarvitsemme maailmanlaajuisia organisaatioita ja maailmanlaajuisia pelisääntöjä. Nyt on aika maailmanlaajuiselle sosialidemokratialle. Tarvitsemme maailmalaajuisen sosialidemokraattisen hyvinvointivaltion. Tarvitsemme yhteistä näkemystä ja tahtoa.

Tarvitsemme aitoa politiikkaa, jossa köyhyys ja heikompiosaisten sortaminen yksinkertaisesti lopetetaan. SDP:n on löydettävä uusia ratkaisuja epätasa-arvoisiin ja köyhyyttä luoviin rakenteisiin ja tähdättävä sosiaalisesti oikeudenmukaisempaan Suomeen, Eurooppaan ja maailmaan.

Moni teistä voi nyt miettiä, ettei se tule onnistumaan. Mutta selviä merkkejä on jo olemassa. Niin Suomessa kuin Euroopassakin vasemmisto oirehtii ja yrittää löytää uutta linjaa muuttuneeseen tilanteeseen. Samoin maailma alkaa herätä epäoikeudenmukaiseen riistoon ja rahanhimoon. En suostu lyömään hanskoja tiskiin vaan uskon, että maailman muuttaminen on mahdollista.

Puhe katsottavissa täällä.

 

Kannatuspuheenvuoro varapuheenjohtajaehdokas Eero Vainiolle

Toveri puheenjohtaja, puoluekokousedustajat

Kannatan Eero Vainiota varapuheenjohtajaksi. Me tarvitsemme varapuheenjohtajaksi henkilön, joka on suorapuheinen, osaava ja jolle arvot ovat kirkkaana sydämessä. Tarvitsemme varapuheenjohtajan, jonka esiintyminen on luontevan vakuuttavaa, rauhallista ja selkeää.

Varapuheenjohtajan yksi tärkeimmistä tehtävistä järjestöllisestä näkökulmasta on kiertää laajalla alueella ja tuoda lisää näkyvyyttä puolueelle joka puolella Suomea.
Me kaikki lappilaiset olemme sitä mieltä, että nämä kriteerit täyttää parhaiten Eero Vainio. Hän on kiertänyt paljon, jopa aivan pohjoisimmassa Lapissa saakka.

Kaksi vuotta on lyhyt aika, mutta näytöt ovat vahvat ja Eero on kehittynyt entisestään. Puolue tarvitsee tiettyä jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä, Siksi me lappilaiset sosialidemokraatit seisomme Eero Vainion takana.

Puheenvuoron voi katsoa täällä kohdassa 28.14

Kolmannen puheenvuoron pidin maksuttomasta koulutuksesta ilman suurempia valmisteluita. Se löytyy täältä kohdasta 1.27.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *