Piirikokouksen avauspuheenvuoro

Hyvä toverit – tervetuloa Rovaniemelle ja piirikokoukseen!

Ilokseni huomasin tämän päivän Lapin Kansassa jutun elvytyksen hyvistä puolista. Ehkä viimeinkin meidän sosialidemokraattien viesti elvytyksen tärkeydestä talouden laskusuhdanteiden aikana on mennyt perille. Leikkauspolitiikka ei tuo kuin kurjuutta ja lisälaskuja esim. mielenterveyspalveluihin ja muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Myös taloudellisesti vaikeina aikoina, tai oikeastaan juuri silloin, on tärkeää kehittää ja vahvistaa meidän hyvinvointivaltiota ja huolehtia siitä, että jokainen pysyy kelkan kyydissä. Taloudellisesti heikoilla ajoilla ei saa perustella maksullista koulutusta tai ihmisten toimeentulon merkittävää heikentämistä. Esimerkiksi nuorten syrjäyttämiseen puuttumisella voi säästää miljoonia. Ennaltaehkäisevyys on tärkeää – ja sitä on aidosti oltava. Syrjäyttämiseen voi vaikuttaa esimerkiksi etsivällä nuorisotyöllä tai opinrahan korotuksella. On nimittäin yllättävän paljon nuoria, jotka joutuvat ottamaan opintolainaa, eivät välttämättä valmistu eivätkä saa töitä. Turhautumisen kierre on valmis.

Koulutuksen on oltava myös Lapissa helposti saavutettavissa niin peruskoulun osalta kuin toisen asteen ja korkeakoulujenkin. Väestön laaja koulutustaso ja kouluttautumisen aidot mahdollisuudet eri puolilla ovat tärkeitä myös Lapin elinvoimaisuuden kannalta. Viime aikoina kuitenkin on kyseenalaistettu meidän laaja korkeakouluverkosto, erityisesti yliopistojen asema – ja vaadittu yksiköiden karsimista ja ns. huippu yliopistojen luomista. Silloin on helppo kuitenkin säilyttää Aalto yliopisto ja Helsingin yliopisto.

Näissä näkemyksissä ei ymmärretä, että yhteiskuntaa ja pitkällä jänteellä myös elinkeinoelämää hyödyttää parhaiten alueellisesti kattava korkeakouluverkosto, jolloin osaaminen, tutkimus ja tietotaito ovat laaja-alaisia. Jos panostetaan vain muutamiin ”huippuyksiköihin”, näivettää se väistämättä paitsi alueellista kattavuutta, myös helposti sellaisia perustieteitä ja perustutkimusta, joilla ei välttämättä heti mitattavaa hyötyä elinkeinoelämälle.

Suomen menestys pohjaa väestön hyvään koulutustasoon. On keskeistä, että meillä on toimiva polku peruskoulusta toiselle asteelle, ja kattava ammattikorkeakoulu- ja yliopistoverkosto. Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu eivät ole tärkeitä vain Meri-Lapille ja Rovaniemelle, joissa niiden toimipisteet sijaitsevat, vaan niillä on merkitystä koko Lapin tulevaisuuden ja elinvoiman kannalta. Jo nyt on vaikea löytää työvoimaa niiltä aloilta, johon ei ole mahdollista kouluttautua Lapissa. Lisäksi yliopistojen työllistävä vaikutus on merkittävä.

Eikä Lapin yliopisto ole mikä tahansa maakuntayliopisto. Lapin yliopiston tutkimuksen profiilialueet ovat kansainvälinen arktisen ja pohjoisen tutkimus sekä matkailututkimus. Lisäksi Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu tekevät uraauurtavaa yhteistyötä, jota toki voidaan vielä syventää, vaikka tutkinnot säilytettäisiinkin ennallaan. Lapin yliopistohan on kärkipäässä myös referee julkaisujen määrässä, eikä edes suhteutettuna vaan yleisesti.

Lapin yliopiston säilymiseen ei saa tuudittautua vaan näihin puheisiin tulee puuttua. Torjuntavoittoja on otettu ennenkin, mutta tärkeintä on olla ajoissa. Minä en ainakaan halua, että tämäkin menee Ouluun ja Lapin yliopistosta tulee Oulun yliopiston sivupiste, joka todennäköisesti Kajaanin yksikön tavoin kuihdutetaan.

Erityisesti vaalitantereilla on paljon puhuttu työttömyyden vähentämisestä ja työttömyysloukuista. Nykyinen perusturva-malli ei ole valmis. Toisilla puolueilla on tähän oma ratkaisunsa – perustulo, niin kutsuttu kansalaispalkka. SDP ei ole kuitenkaan pystynyt esittämään omaa vastausta tai ratkaisua. Sosialidemokraatit ovat vain tyytyneet sanomaan ei. Kuitenkin meidän on löydettävä tapoja, joilla kannustetaan työn tekoon, ilman, että se johtaa työntekijä riistämiseen. Näinhän tapahtuu, kun työtön velvoitetaan työskentelemään vain korotetulla työttömyysturvalla eli ilman oikeaa palkkaa. Toivonkin hartaasti, että me sosialidemokraatit, jotka olemme luoneet tämän hyvinvointivaltion, osallistumme myös perusturvan kehittämiseen. Tämän viestin aion viedä tulevaan puoluevaltuustoon ja odotankin teiltä kommentteja.

Vaaleihin on enää kolme viikkoa. Meidän jokaisen on tehtävä kovasti töitä, jotta vaalitulos on hyvä. Nyt on tehtävä kaikki – on käytävä äänestämässä ja kerrottava siitä kaverillekin. Nyt on tärkeää, että äänestysaktiivisuus saadaan korkeaksi. Puolue on onnistunut lisäämään luottamusta – ja vaalikentillä on helppo olla sosialidemokraatti. Ilokseni olen saanut huomata, kuinka innokkaita ja osaavia ehdokkaita meillä on. Ja yhteishenki on ollut hyvää alusta saakka. Ehdokkaat ovat ennakkoluulottomasti järjestäneet yhteisiä tilaisuuksia ja kampanjoineet porukalla. Antti Rinne oli viikon vaihteessa Lapin vierailulla kokonaiset kolme päivää – ja tuvat olivat täynnä. Nyt sosialidemokraattien vaihtoehto aidosti kiinnostaa. Tehdään töitä loppuun saakka ja 19.4. päivä on meille hyvä. Jokaiselle oikeasti löytyy meidän kattavalta listalta ehdokas: on nuorta, iäkkäämpää, naisia, miehiä. On niin helppo löytää ehdokas!

Näillä sanoilla julistan piirikokouksen avatuksi.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *