Ounasvaaran pauloissa

Keskustelua herättänyt ja mielenosoitukseenkin innoittanut Ounasvaaran osayleiskaava oli maanantaina 8.12. Rovaniemen kaupunginvaltuuston päätettävänä. Lopulta kaava hyväksyttiin äänin, 43-16, mutta ennen äänestystä pidin puheenvuoron, joka meni suurin piirtein näin:

Puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, virkamiehet ja lehterin väki.

Kommentoin aluksi muiden pitämiä puheenvuoroja. Kaikki päätökset tehdään tunteella. Ihminen ei vain voi sulkea jotain tiettyä osaa ajattelustaan. Yhtä paljon tunnetta tänään on ollut kaavaesitystä kannettavissa kuin vastustavissa puheenvuoroissa ja hyvä niin.

Entisenä maalaiskunnan tyttönä voin kyllä olla samaa mieltä Esko-Juhanin kanssa siitä, että keskustan ulkopuolella virkistys- ja luontoalueita on enemmän. Ja keskustan alueella niitä on vähemmän. Totta kai sillä on merkitystä missä asuu ja millainen on se elinpiiri, se alue jossa itse arjessaan kulkee.

Tämä kaava on nyt valinta siitä, mihin suuntaan me haluamme Ounasvaaran lakea kehittää ja mille alueelle matkailumajoitusta rakentaa. Minä en vastusta matkailua. Olen itse opiskellut Matkailututkimusta ja olen tällä hetkellä töissä suositussa matkailukohteessa.

Ounasvaaraa tulee kehittää, mutta en kannata matkailumajoituksen lisärakentamista. Kehitys ei ole kestävää vain sen vuoksi, että itse sanoo niin. Luonnon näkökulmasta erityisesti rakentaminen ja maanmuokkaus eivät aina ole kestävää. Kestävyyteen sisältyy myös sosiaalinen aspekti, se paikallisten näkökulma.

Selvityksissä on puhuttu linnustosta, muttei rovaniemeläisten mielipiteistä. Ja tämän kyllä voi selvittää! Onhan meillä mahdollisuus kansalaisäänestyksiin ja kaupungissa kaksi korkeakoulua, jotka ovatkin tehneet Ounasvaaraan liittyvää tutkimusta.

Viimeisimmän gradun perusteella tässä prosessissa on painottunut ainoastaan taloudellinen näkökulma. Voi siis todeta, että kaava on kestävä, taloudellisesta näkökulmasta. Mutta kun meidän päättäjien on huomioitava muutkin seikat.

Matkailukaupungin on huolehdittava, että rovaniemeläisille tärkeät alueet säilyvät myös rovaniemeläisten käytössä. Juuri koska olemme matkailukaupunki, joudumme tekemään kompromisseja, ja huolehtimaan siitä, että kaikkia mahtuvat Ounasvaaralle, myös sen tärkeimmälle alueelle.

Nykyiselläänhän vallitsee tasapaino. Jos kaava hyväksytään, mennään rajan yli. Kannatan kaavan hylkäämisestä ja olen kyllä ymmärtänyt, mitä se tarkoittaa.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *