Malttia ja ymmärrystä pakolaiskriisiin

Kesän ja syksyn aikana on käyty keskustelua monikulttuurisuudesta ja rasismista monella tasolla. Monikulttuurisuuden ja maahanmuuton kritisointi on mielestäni paikallaan, jos toisia ihmisiä ei loukata. Kuitenkin nyt näemme, mihin johtaa se, että rasismin kanssa flirttailu hyväksytään. Sanoista on toden totta on lyhyt matka tekoihin.

Ymmärrän täysin, että merkittävästi kasvanut pakolaisvirta hermostuttaa itse kutakin. Kuitenkin väkivalta on aina tuomittavaa. Kouvolassa heitettiin polttopulloja ja Lahdessa mielenosoittaja esiintyi Ku Klux Klanin valkoinen asuste päällä. Samoin keskustelu somessa on räjähtänyt käsiin. Keskusteluissa ennakkoluulot vellovat puoleen ja toiseen, lietsotaan vastakkainasettelua ja ratsastetaan tilastoilla ja “faktoilla”, jotka on moneen kertaan osoitettu virheellisiksi.

Meidän on jälleen alettava käymään keskustelua kasvokkain ja yhteistä polkua rakentaen. Lisäksi viranomaisten on lisättävä avointa tiedottamista ennakkoluulojen hälventämiseksi.

Ymmärrän kyllä, että tilanne on muuttunut yllättävästi ja muutos on aina hiukan epämukavaa. Lisäksi pakolaisvirta kohdistuu epätasaisesti eri paikkakunnille. Kuitenkin Suomi on selvinnyt paljon vaikeimmistakin tilanteista. Miksei se selviäisi myös pakolaisvirrasta?

Suomi onkin perustanut Tornioon järjestelykeskuksen, ensimmäisenä Euroopassa, ja tästä muut maat ottavat nyt mallia. Samoin yhä useampiin kuntiin on perustettu  vastaanottokeskuksia, jolloin paine raja-alueilla hiukan hellittää.

Nyt tarvitaan jokaiselta hiukan malttia ja joustoa – Toisen elämäntilanteeseen asettumista ja ymmärrystä.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *