Maksuton koulutus on yhteiskuntamme kivijalka

Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa 5.5.2014

Suomessa on koko koulupolku maksuton esikoulusta korkeakouluun. Se on mahdollistanut kaikkien osallistumisen ja etenemisen omien kykyjen, taitojen ja kiinnostuksen mukaan. Perheen tai henkilön oma varallisuus ei ole siis ollut esteenä omien taitojen kehittämiselle. Tämä on ollut ratkaisevaa siinä, että näin pieni maa on monessa asiassa osaamisen huipulla. Se on myös osaltaan taannut tasa-arvoisen yhteiskunnan, sivistys ja elinikäinen oppiminen on ollut kaikkien saavutettavissa.

Maksutonta koulutusta ei enää voi pitää itsestäänselvyytenä. Jatkuvasti kuulee puheenvuoroja, miksi korkeakouluissa opiskelu tulisi olla maksullisia. On huolestuttavaa, että Suomeen ollaan hissukseen luomassa järjestelmiä lukukausimaksuista. EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoihin kohdistuva lukukausimaksukokeilu tehtiin vuosina 2010-2014. Kokeilun raportissa todettiin, ettei kansainvälisyys tai vieraskielisen opetuksen taso kasvanut eikä säästöjä syntynyt.

Vaikka kokeilu todettiin epäonnistuneeksi, moni haluaa muuttaa kokeilun pysyväksi.

Laadukas ja maksuton koulutus on nähtävä investointina Suomen ja korkeakoulujen kansainvälistymiseen ja kilpailukykyyn. Koska Suomeen tarvitaan jatkossa lisää koulutettua työvoimaa, on kiinnitettävä erityistä huomiota kansainvälisten opiskelijoiden kotouttamiseen, jotta he voivat ja haluavat jäädä Suomeen valmistuttuaan.

Lukukausimaksukokeilun vakinaistaminen heikentäisi kansainvälistymistä ja romuttaisi ajatuksen tasa-arvoisesta koulutusjärjestelmästämme.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

One thought on “Maksuton koulutus on yhteiskuntamme kivijalka

  1. Anna Aho-Pynttäri says:

    Aivan samaa mieltä, ja tuo kotouttamis-pointti on erinomainen. Yrityksemme saada huoltosuhde paranemaan ei tule ratkeamaan houkuttelemalla suomalaisia kasvattamaan perheiden lapsilukua, tai korottamalla eläkeikää loputtomiin, vaan helpottamalla maahanmuuttamista. Korkea-koulutettuilta maahanmuuttajilta kuulee, kuinka esim. TE-toimistossa sanotaan suoraan, että olisi paljon helpompi auttaa heitä, jos heillä ei olisi koulutusta. Tämmöinn kohtelu aiheuttaa paljon pelätyn ”lois-ongelman”, jossa ihmiset käyvät hakemassa täältä ilmaisen koulutuksen ja muuttavat sitten takaisin kotimaahansa. Suurin osa omista kv-tutkinto tuttavistani haluaisi jäädä Suomeen töihin, jos se olisi mahdollista, ja monelle se onneksi onkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *