Lapsella oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen

Kirjoitus on julkaistu UR:ssä 1.3.

Nykyinen laki lasten päivähoidosta on yli 40 vuotta vanha, siksi tänä vuonna ollaan tekemässä varhaiskasvatuslakia. Nyt onkin oiva tilaisuus varmistaa lapsille turvallinen ja kasvua tukeva ympäristö.

Usein päivähoito nähdään vanhempien oikeutena ja hoivana. Kuitenkin päivähoito on myös varhaiskasvatusta, jossa opitaan uutta ja parhaimmassa tapauksessa saadaan hyvät eväät elämään ja koulumaailmaa varten. Päivähoito on ennen kaikkea lapsen oikeus. Lapsia, vanhempia ja perheitä on monenlaisia, joten siksi päivähoidon ja varhaiskasvatuksenkin on oltava monipuolista ja tarpeisiin vastaavaa.

Vaikka nykyisinkin laissa on ohjeistus ryhmäkoosta, se on joustava ja lapset on pisteytetty eri tilanteiden perusteella. Käytännössä ryhmäkoko saattaa nousta liian suureksi. Laadukkaan varhaiskasvatuksen saavuttamiseksi onkin kirjattava tarkasti lapsen kannalta sopiva ryhmäkoko.

Välillä kuulee puhuttavan pätevyysvaatimusten löysentämisestä taloudellisista syistä, mutta se on lapsen väheksymistä. Korkea koulutustaso takaa laadukkaan varhaiskasvatuksen. Suomen PISA-tulokset ovat oiva osoitus laadukkaasta kokonaispaketista, joka lähtee jo päiväkodista.

Rovaniemen päätöksentekoa päivähoidon osalta voi kuvata poukkoilevaksi. Ehkä taloudellisista syistä asioihin reagoidaan liian myöhään, silloin kun on ehdoton pakko. Lisäksi tehdään tilapäisratkaisuja toisensa perään, vaikka kaikki tietävät, että kokonaisvaltainen ja harkittu ratkaisu on lapsien, työntekijöiden ja perheiden kannalta se paras.

Emme voi olettaa palvelusetelin olevan kaiken autuaaksi tekevä ratkaisu. Rovaniemellä tuleekin ottaa käyttöön lastenvaikutustenarviointi sekä harkita vakavasti varhaiskasvatusstrategian luomista.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *