Kulttuuriko pelkkä rahasyöppö?

Kirjoitus on vastine Lapin Kansassa julkaistuun mielipidekirjoitukseen, joka on luettavissa täällä.

Rovaniemen kulttuurimenot eivät todellakaan ole kaupungin suurin ongelma. Kaupungin taloudesta vapaa-ajanlautakunnan osuus on vain 4 %, ja siihen kokonaisuuteen sisältyy kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut. Lisäksi niin tänä kuin viime vuosina, määritellyissä budjeteissa on pysytty sekä edellytettyihin säästötalkoisiinkin on osallistuttu. Budjettiylityksiä on sen sijaan ollut tänä vuonna esimerkiksi perusturvalautakunnalle kuuluvassa erikoisterveydenhuollossa (budjettiylitys 3M €). Kulttuurimenot eivät ole siten karanneet käsistä, kuten Mika Mikkonen (ps.) mielipidekirjoituksessaan väittää (LK 28.9.).

 

Valtuusto on itse tehnyt päätöksen Korundin rakentamisesta ja Lappia-talon remontoimisesta. Nämä molemmat ovat näkyneet ja tulevat näkymään vapaa-ajanlautakunnan vuokramenojen nousuna. Tärkeää onkin, että valtuusto kantaa vastuunsa loppuun saakka, jotta kulttuuripuolen rahat eivät valu pelkästään vuokriin. Miltä tuntuisi museo, jossa ei ole näyttelyä tai teatteri, jossa ei näytellä? Meillä ei todellakaan ole varaa pitää korjattuja ja rakennettuja, laadukkaita ja korkeataloisia saleja ja tiloja tyhjillään.

 

Olen kuitenkin Mikkosen kanssa samaa mieltä, että juustohöylääminen ei ole kaikissa tilanteissa järkevää, vaan oleellista on pystyä tarkastelemaan rakenteita kriittisesti, jotta voidaan luoda lisää hyvinvointia, jokaiselle rovaniemeläiselle. Kuitenkin on samalla oltava hyvin tarkka siitä, minkä palvelun poistaa.

 

Kulttuurin merkityksestä ihmisten hyvinvoinnille on tehty useita tutkimuksia. Ne ovat juuri niitä paljon puhuttuja ennaltaehkäiseviä palveluita, vaikka niillä kaikilla ei ole lakisääteisyyden tuomaa suojaa. Lisäksi ne lisäävät Rovaniemen houkuttelevuutta ja osaltaan ovat tärkeitä myös matkailun kannalta. Millainen kaupunki on sellainen, jossa ei ole museota, jossa kerrotaan alueen historiasta, tai orkesteria, joka soittaa myös kansainvälisille korville kaunista musiikkia?

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *