Maria-Riitta

Olen 31-vuotias antropologi ja poliitikko. Toimin Rovaniemellä kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen varajäsenenä (varsinaisena 2019->) sekä sosialidemokraattisessa liikkeessä Lapin piirin varapuheenjohtajana ja puoluehallituksen jäsenenä. Olen sosiologian jatko-opiskelija, tavoitteena väitöskirja, joka käsittelee saamelaisen kulttuurin kaupallistamista ja kulttuurisensitiivistä matkailua Utsjoella. Harrastan retkeilyä kaikkina vuoden aikoina. Talvella lumikengät ovat kovassa käytössä ja kesäisin tuntureita valloitetaan jalkapelin.

_MG_0833

Maria-Riitta Riina Mällinen (os. Järvelä)
Syntynyt lokakuussa 1986
Kotikunta: Rovaniemi
Ammatti: Järjestöneuvoja, filosofian maisteri, tohtorikoulutettava


Olen kasvanut Rovaniemen Muurolassa kahden sisaruksen ja vanhempieni kanssa. Vanhemapani kautta olen oppinut korkea työmoraalin ja rohkeuden ponnistaa korkealle elämässä. Äitini on koulun keittöillä töissä ja isäni sähköteknikkona. Perheemme kuuluivat myös isovanhemmat, joiden luona Kemissä kävimme usein. Perheessämme pidettiin kaikkien hyvinvointia tärkeänä – näin minuunkin iskostuivat oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo vahvoiksi arvoiksi.

Kävin kouluni lukioon saakka Muurolassa. Olen aina ollut sielultani maailmanparantaja, mutten ollut tarpeeksi rohkea lähteäkseni esimerkiksi oppilaskuntaan tai vaaleihin. Lukioaikana kaverini oli mukana Kokoomusnuorissa ja kertoi aina hauskoista viikonlopuista. Vaikka ajatus houkutti, tiesin jo silloin, ettei Kokoomus ole mun juttu. Silloin en myöskään vielä päätynyt Demarinuoriin tai –opiskelijoihin, vaan ajatus jäi kytemään.

Muutin lukion jälkeen Ouluun opiskelemaan kulttuuriantropologiaa, jonka lisäksi kulutin saamelaisen kulttuurin, arkeologian ja matkailun luentosalejen penkkejä. Kun aloitin opinnot Oulun yliopistossa, olin innoissani kaikesta uudesta. Silloin minut houkuteltiin mukaan ainejärjestöhommiin. Se olikin hyvin antoisaa ja mukavaa puuhaa. Näiltä ajoilta taskuun on jäänyt jäsenistön painottaminen ja asettaminen ensimmäiseksi sekä pyrkimys saada kaikki mukaan yhteisiin juttuihin. Tähän liittyy myös se, ettei yhteisiä varoja käytetty hallitukseen. Juuri ja juuri kokouskahvit keitettiin – ja sekin jäsenten saamiseksi paikalle, ja osallistumaan. Siksi nykyisin kokouspalkkiot ja muut ”korvaukset” tuntuvat vierailta.

Politiikka sinänsä ei silti napannut pitkään aikaan, ja luulin olevan siitä irrallinen, vaikka olin jo silloin hyvinkin sen sisällä. Nuoren humanistinaisen silmiin puoluepolitiikka oli vanhanaikaista, korruptoitunutta, likaista peliä, jossa heikoimmat jäävät jalkoihin. Minä itse kyllä nautin jo silloin maailmanparantamisesta kahvikuppi kerrallaan Humuksessa.

Opiskelin vuoden ajan Unkarissa, ja havahduin siihen, ettei kaikkialla todellakaan ole samanlaista kuin Suomessa. Huomasin, mitä eriarvoisuus ja luokkayhteiskunta oikeasti ovat. Näin miten kaikilla ei ollut tasavertaisia mahdollisuuksia kulkea elämän polkua sinne minne omat taidot vievät. Matkustelin myös muissa Euroopan maissa ja juttelin vaihtaritovereiden kanssa. Ja niin – Pohjoismaat ovat omaa luokkaansa ja kyllä se muualla tiedetään (ja pidetään arvossaan).

Näin maailma ravisteli maailmanparantajan hereille. Hyvinvointi ja tasa-arvo eivät enää olleet itsestäänselvyyksiä, edes lähialueella. Tajusin, että maailma ei muutu kahvia juomalla vaan tekemällä ja olemalla osa muutosta. Jos haluan paremman maailman ja Suomen, miksen laittaisi itseäni likoon.

Lopulta pallottelin vasemmistoliiton ja SDP:n välillä. Arvomaailman pohjalta olisin voinut valita kumman vain. Kuitenkin olen sielultani pohdiskelija, eri vaihtoehtoja yhdistelevä rakentaja. Siksi päädyin SDP:hen. Pitkän pohdinnan jälkeen olikin helppo laittaa Fuksimessuilla ROSOn ständillä ruksi oikeaan kohtaan – ja näin liityin Demariopiskelijoiden jäseneksi vuonna 2008, ja myöhemmin liityin Demarinuoriin ja puolueeseen. Ja tässä sitä ollaan – Lapin sosialidemokraattien varapuheenjohtajana ja kaupunginvaltuutettuna. Ei olisi Maria-Riitta 10 vuotta sitten uskonut, jos olisin kertonut, mihin tie vie. Kannan suurta vastuuta tästä luottamuksesta ja pyrin aina olemaan tämän luottamuksen arvoinen.

Kalliokuva


Luottamustehtäväni:

Kaupunginvaltuutettu
Kaupunginhallitus, varajäsen (varsinen ja varapuheenjohtaja 2019->)

Lapin Sosialidemkraattisen piirin varapuheenjohtaja
SDP:n puoluehallituksen jäsen
Muurolan Työväenyhdistys Valo ry:n puheenjohtaja
Solidaarisuuden valtuuskunnan jäsen

Aikaisempia luottamuslehtäviä:

Varavaltuutettu & vapaa-ajanlautakunnan jäsen, Rovaniemen kaupunki
Rovaniemen koulutuskuntayhtymän hallituksen varajäsen 2015-2017
Rovaniemen Nenäkoordinaattori 2016
Lapin Eurooppanuorten hallituksen puheenjohtaja 2014-2016
Muurolan Työväenyhdistys Valo ry:n & Pohjois-Suomen Demarinuorten hallituksen jäsen
Rovaniemen Nuorisoasunnot ry:n hallituksen jäsen 2013-2014
Pohjois-Suomen Demarinuorten puheenjohtaja 2012
Rovaniemen Sosiaalidemokraattisten nuorten ja opiskelijoiden johtokunnan jäsen 2009-2016
Suomen sosiaalidemokraattiset opiskelijat SONK ry:n liittohallituksen jäsen 2010-2011
Lapin yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston jäsen 2010-2011
Lapin yliopiston yliopistokollegion ja yliopistoneuvoston varajäsen 2010
Lapin yliopiston matkailututkimuksen opiskelijoiden Jalojen Villien hallituksen jäsen 2009-2010
Oulun yliopiston arkeologian opiskelijoiden Metelin puheenjohtaja 2007
Oulun yliopiston kulttuurintutkimuksen opiskelijoiden Kultun hallituksen jäsen 2006-2007
Oulun yliopiston humanistinen killan hallituksen jäsen syksy/2006-2007

_K2C0181

Nykyinen työpaikka

Järjestöneuvoja, Palvelualojen ammattiliitto PAM

Aikaisempia työtehtäviä

Kongressisihteeri, Lapin yliopiston Arktinen keskus
Rajahaastattelija, Tilastokeskus
Yliopistoharjoittelija, Utsjoen kunta
Järjestösihteeri, Lapin yliopiston ylioppilaskunta
Freelancer-opas, Lapin Safarit Oy
Harjoittelija, Kemijoki Oy:n kahvio
Suomen kielen opettaja, ELTE University, Budapest
Ravintolatyöntekijä, Hesburger Kodin Ykkönen ja Hesburger Lähderanta
Kesätyöntekijä, Hotelli Raivontola Pääskynpesä
Kesätyöntekijä, Kemijoki Oy


Keskeisimpiä julkaisujani

Mällinen, M-R & Sarkki, S (2014). Tekemällä matkailun kulttuuriseen kestävyyteen: Ongelmia ja niiden hallintaa Utsjoen kirkonkylässä. Matkailututkimus 11: 2, 25-41.

Mällinen, M-R (2016) Kokemuksia tutkimukseen liittyvän kielen oppimisesta. AGON 4/2016 n:o 52.

Mällinen, M-R &  Heinikoski, M (2016) Vapaa sivistystyö – kansan sivistämisen kunnianpalautus. Teoksessa K. Söder & A. Karlsson (toim.) Suomen koulutuspolitiikan tulevaisuus. Into-kustannus.

Mällinen, M-R & Ollikainen, J. (2016) Mitä tehdään duaalimallille? Teoksessa K. Söder & A. Karlsson (toim.) Suomen koulutuspolitiikan tulevaisuus. Into-kustannus.

 

Mällinen, M-R (2016). Mukana piimää, leipää ja vastuuta – matkailun eettisiä kysymyksiä. Debatti 2-3/2016, 10-11.

Mällinen, M-R (2014). Kohti kokonaisvaltaista matkailun kestävyyttä. Alakerta-kirjoitus, Lapin Kansa 26.2.2014.