Koulutusuudistuksella elinvoimaa Lappiin

Toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa on menossa tutkintosuunnitelman uudistamishanke. Uusi suunnitelma otetaan käyttöön ensi syksystä lähtien. Uudistuksen jälkeen työelämässä vaadittava osaaminen ohjaa entistä voimakkaammin opetuksen toteutusta ja arviointia.

Uudistuksen aikana kehitetään erityisesti opetus- ja oppimismenetelmiä sekä yrittäjyyttä osana opintoja. Siten käytännönläheisyys ja työskentely yhdessä yritysten ja kuntien kanssa lisääntyvät tulevaisuudessa. Tätä uudistusta ei voida kuitenkaan toteuttaa ainoastaan oppilaitoslähtöisesti. Keskusteluun on otettava voimakkaammin mukaan oppilaitoksen ympärillä oleva maailma ja sen tarpeet. Meidän on kyettävä rakentamaan nuorelle selkeämpi polku opiskelujen kautta työelämään sekä palveltava tehokkaammin alueen yritysten toimintaa. Yhteistyön syventämisen kautta voimme tukea Lapin elinvoimaisuutta.

Kemissä lähihoitajien koulutuksessa on jo pitkään kehitetty yhteistyötä mm. kunnan kanssa. Sen mukana on syntynyt uusia toimintamalleja, joissa opiskelu on liitetty osaksi arjentoimintaa. Näin on pystytty tarjoamaan hoitohenkilökunnalle mahdollisuuksia kehittää omaa toimintaa ja kunnan asukkaille uusia palveluja.

Tänä keväänä meillä on mahdollisuus hypätä koulutuspoliittisesti ihan uudelle tasolle verrattuna muuhun Suomeen. Tämä tukee myös opiskelupaikkojen säilymistä Lapissa. Yhteistyöllä voimme rakentaa Lapista Suomen ”Piilaakson”, jossa koulutus ja työelämä elävät aitoa kumppanuutta.

Pekka Tiitinen
Maria-Riitta Mällinen

Eduskuntavaaliehdokkaat (sd.)

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *