Kiusaamiselle nollatoleranssi!

Kouluvuosi pyörähtää jälleen käyntiin. Koulun tarkoituksena voi nähdä oppimisen ohella myös sosiaalisten taitojen kartuttamisen ja yhteisöllisyyden rakentumisen. Jotta näihin tavoitteisiin voidaan päästä, koulun on oltava turvallinen ympäristö. Lasten on voitava opiskella ja kävellä kouluun turvallisin mielin ilman pelkoa. Kaikenlaiselle ja -tasoiselle kiusaamiselle on oltava nollatoleranssi.

Kiusaaminen voi olla ryhmän ulkopuolelle jättämistä, nimittelyä, härnäämistä, tönimistä tai jopa mukiloimista. Kiusaaminen vaikuttaa lapsen itsetuntoon ja käsitykseen itsestään ihmisenä ja oppijana. Koulukiusaaminen ja sen hiljainen hyväksyntä seuraavat myös työelämään, jossa myös esiintyy kiusaamista. Kiusaaminen heikentää oppimis- ja työkykyä ja voi johtaa jopa radikaaleihin elämänhallinnan menettämisiin. Inhimillinen kärsimys voi olla kohtuuttoman suurta, vaikkei se näkyisikään päällepäin.

Kiusaamiseen niin kouluissa kuin työpaikoillakin voi puuttua. Yhdessä on mahdollista luoda turvallinen arki kaikille. Se vaatii kaikkien panosta ja tekoja. Joskus voi olla vaikeaa havaita kiusaamista tai jopa sitä, että itse kiusaa. Kiusaamisen nollatoleranssiin pääseminen edellyttää kiusatun asemaan asettumista, tunteiden huomioon ottamista ja tilanteisiin puuttumista välittömästi. Rakentavasti ja yhteistyössä vaikeakin tilanne on ratkaistavissa. Opettajien ja esimiesten on tehtävä selväksi, ettei kiusaamista suvaita, rajat ovat olemassa ja niiden rikkomisella on seurauksensa.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *