Kielipesien rahoitus riittävälle tasolle

Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa ja Uudessa Rovaniemessä 30.8.

Usein juhlapuheissa puhutaan kauniisti vähemmistöistä ja heille kuuluvista oikeuksista. Kukapa kieltäisikään esimerkiksi sitä että EU:n ainoalle alkuperäiskansalle kuuluu oikeus kieleensä ja kulttuuriinsa. Taloudellinen tilanne on kuitenkin hyvin vaikea, myös valtio joutuu tekemään leikkauksia. Jokainen leikkaus tuntuu siihen kohdistuvassa ryhmässä. Kuitenkin leikatessakin kyse on aina arvovalinnasta, minkä uskomme olevan tärkeintä.

 

Nyt on vihdoin aika paikata menneitä virheitä ja esivanhempiemme päätöksiä, jotka kohdistuivat saamelaisiin. On erittäin hienoa, että koko oppikouluvelvollisuuden voi suorittaa vaikka pohjoissaameksi. Kuitenkaan koulussa opetettava kieli ei aivan riitä. Esimerkiksi inarinsaamenkielen elvyttämisessä suuressa roolissa olivat kielipesät, joissa lapset oppivat käytännönläheisesti arkipäivän sanastoa.

 

Tehokas kielenoppimismalli on otettu käyttöön myös muissa saamenkielissä ja muualla Lapissa. Näin myös ne lapset, jotka joskus ”menettivät” suvussa puhutun kielen, pääsevät mukaan kulttuurinsa ehkä merkittävimpään osa-alueeseen, äidinkieleen.

 

Koska kulttuuri- ja kielipesät on todettu tehokkaiksi tavaksi elvyttää ja säilyttää kieltä, niiden toimintaan myönnettiin jo seuraavalle vuodelle lisärahaa. Kuitenkin taloudellisen tilanteen haasteista johtuen esitetty leikkaus vuodesta 2013 on kirpaiseva, 200 000 €. Raha on pieni valtion kassassa, mutta suuri niille kaikille saamelaisille, jotka haluavat päästä oppimaan omaa kieltään.

 

Suomessa on parannettava alkuperäiskansan asemaa ja varmistettava kielen ja kulttuurin jatkuvuus. Nyt on tehtävä arvovalinta, joka tukee saamenkielten vahvistumista.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *