Inhimillinen ja tehokas turvaverkko

Julkaistu Uudessa Rovaniemessä 8.10.2014

UR 8.10.

Elämme aikaa, jolloin individualismi on voimissaan ja yleisessä keskustelussa arvot kovenevat. Monet ajattelevat, että menestyminen on kiinni ainoastaan omasta halusta. Sosiaaliturvaa vaaditaan kannustavammaksi, vaikka se on tarkoitettu ihmisen ja perheiden viimeisimmäksi oljenkorreksi.

Suomalainen turvaverkko on muuttunut karsimisen ja esteiden sokkeloiseksi maailmaksi. Laadun ja palvelun määrän tarkastelun sijaan, toimintaa ohjaavat silkat talouden raamit. Tämä on johtanut siihen, että moniin palveluihin pääsee käsiksi vasta hyvin ongelmallisissa elämäntilanteissa, joista on vaikea ja aikaa ja resursseja vievää nousta aikaisemman elämän ja arjen piiriin.

Siten ne, jotka huojuvat rajoilla, ehkä jo tunnistavat, että kohta voimavarat ja elämänhallinta eivät enää riitä, eivät saa tukea, koska heidän tilanteensa näyttää liian hyvältä. Ennaltaehkäisevyys ei toimi. Vaikuttaa siltä, että päätavoitteena on selvittää tiukan kriteeristön avulla, kenelle palvelu tai tuki ei kuulu. Sitä vastoin tulisi tarkastella kokonaisvaltaisesti yhteistyössä apua tarvitsevan kanssa, minkälaista apua tai tukea tarvitaan.

Tarvitsemme enemmän avoimuutta, kumppanuutta ja yhteistyötä. Osallisuutta ja yhteistyötä on erittäin hyvin toteutettu esimerkiksi etsivässä nuorisotyössä. Lisäksi sosiaalitoimistossa voisi olla töissä kokemusasiantuntijoita, jotka kehittäisivät palveluita asiakaslähtöisempään suuntaan ja olisivat välikätenä, tulkkina palvelutilanteissa.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *